UNITATEA ADMINISTRATIV -TERITORIALA COMUNA VARADIA

JUDETUL CARAS-SEVERIN

TURISM

    Din punct de vedere istoric si arheologic, comuna Varadia este de importanta nationala deoarece este inclusa pe Lista monumentelor si siturilor arheologice din Romania la pozitia 11A0124 si cod RAN 54519.04, deoarece in acest spatiu este localizata antica asezare dacica si daco-romana Arcidiva.
 • La intrarea in localitate, pe malul stang al Carasului, in imediata apropiere a drumulu judetean ce leaga Varadia de DN 57, in locul numit "Pusta" se afla castrul si asezarea civila romana apartinand anticei localitati Arcidava
 • Pe "Dealul Chilii" ce domina dinspre nord comuna si inreaga campie a Carasului se afla urmatoarel situri arheologice si monumente istorice de importanta nationala si judeteana:
 • Asezare hallstattiana, apartinand primei varste a fierului datata secolele X-VII a. Chr.
  • Asezarea dacica Arcidava
  • Fortificatie romana de pamant te tip castru
  • Complex monahal (chilii, schit) de secol XIII-XIV
  • Complexul cimiterial de secol XVIII-XIX - compus din capela si anexe construita in stil renecence si cu influente orientale, apartinand familiei nobiliare baron Baici.
  • Baza si platforma pentru planorism, ce a functionat in perioada interbelica (1924-1939), astazi pastrandu-se doar urmele fundatiilor de la hangare.
 • Drum roman - via romana - surprins pe teren, vine dinspre Poiana Flamanda (granita cu Iugoslavia si in hotar cu comuna Vrani), trece prin intravilanul Varadiei, pe sub poalele Dealului Chilii, indreptandu-se prin punctul "Posta" spre Gradinari - Comareste - Forotic - Surduc - Berzovia. Era, principala artera romana ce lega capitala provinciei Dacia de Roma.
 • Castelu Baici, monumental edificiu arhitectural, proprietate a statului roman, situat in centrul comunei

    Obiective
   
   
Incepand cu anul 1973 si pana in prezent pe Dealul Chilii si in Pusta se desfasoara sapaturi arheologice sistematice sustine financiar de catre Consiliul Judetean Caras-Severin si MInisterul Culturii, sub conducerea stiintifica a Muzeului Banatului Montan din Resita, Muzeul Transilvaniei din Cluj-Napoca si Universityatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu sprijinul acordat de conducerea administrativa a comunei Varadia, conform Legii 378/2001.
       1. Rezervatia arheologica si istorica Arcidava-Varadia constand in:
                1. Restaurarea prin lucrari specifice de consolidara in situ a castrului roman din piatra de pe malul Carasului
                2. Restaurarea partiala a castrului de pamant de pe dealul Chilii, ce ar deveni un obiectiv unic pe plan european.
                3. Restaurarea complexului monahal de secol XIII-XIV de pe dealul Chilii
                4. Restaurarea complexului cimiterial a familiei baron Baici
                5. Reamenajarea platformei de planorism - deltaplanorism de pe dealul Chilii
       2. Transformarea "Castelului Baici"  intr-un mini hotel si baza de cercetare stiintifica universitara, interdisciplinara si multiculturala.
       3. Reabilitarea complexului piscicol, existent in extravilanul Varadiei, pentru un pescuit turistic profesionist si de amatori
       4. Valorificarea fondului cinegetic, pentru atragerea turistilor pasionati de vanatoare (fazani, iepuri, mistreti, caprior) prin finalizarea lucrarilor deja executate (drum de acces, fundatii, etc.) in cadrul proiectului de construire a unei cabane de profil pe dealul Chilii.
       5. Modernizarea prin asfaltare a drumului de tara ce urmareste traseul vechiului drum roman si leaga cele trei comune Gradinari - Varadia - Vrani.
       6. Amenajarea unei plaje si strand pe malul Carasului
   
    Comuna Varadia, dispunand astfel de numeroasele obiective si facilitati prezentate mai sus, poate, cu sprijin intern si programe finantate de comunitatea europeana, sa devina o localitate de referinta in turismul istoric si cultural judetean, national si international. Finalizarea acestor proiecte inseamna pentru locuitorii comunei o noua dimensiune pe plan existential si al bunastarii lor materiale.


Fisiere: